Omenat: syö, säilö, anna pois – jäteastiaan vain ämpärillinen. Ampiaispesä pois ja kansi kiinni

Omenat jäteastiaan ja ampiaiset sieltä pois – miten toimia?  

Omenat: syö, säilö, anna tarvitseville – jäteastiaan vain ämpärillinen kerralla

Runsas omenasato on paitsi myönteinen asia, joillekin myös maanvaiva. Lakeuden Etappiin on tullut paljon kyselyitä siitä, miten päästä eroon pilaantuneista ja maahan pudonneista tai ylimääräisistä omenoista. Myös ampiaiset ovat olleet riesana monille, yhtenä ammattiryhmänä ainakin jätekuljettajille.
Mitä siis tehdä, jos omenoita on liikaa, eikä niitä saa itse käytettyä?
“Ensisijaisesti tietenkin kannattaa hyödyntää omenat syömällä, säilömällä, tekemällä niistä mehua tai lahjoittamalla muille. Esimerkiksi hevostallit ja metsästysseurat saattavat ottaa niitä vastaan”, neuvoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista.
Mikäli silti ei saa kaikkia omenoita käytettyä tai jos omenat ovat pilaantuneita, voi niitä Salon mukaan laittaa biojäteastiaan, tai jos sellaista ei kiinteistöllä ole, niin poltettavan jätteen jäteastiaan. Tässä on kuitenkin käytettävä kohtuutta ja maalaisjärkeäkin.
“Omenat ovat painavaa tavaraa, joten ne voivat isoina määrinä rikkoa jäteastian sitä tyhjennettäessä. Suosituksena onkin, että jäteastiaan laitettaisiin enintään noin 10 litran ämpärillisen verran omenoita kerralla”, jäteneuvoja vinkkaa.
Jäteastialle on muutenkin säädetty painorajoitus, eli astia saa jätehuoltomääräysten mukaan painaa enintään 60 kiloa. Tällä turvataan jätekuljettajien työturvallisuutta. Satojen jäteastioiden tyhjentäminen päivässä muodostuu väistämättä riskiksi, jos astiat ovat liian painavia.
Yhtenä vaihtoehtona on omenoiden vieminen jäteasemalle, jossa ne otetaan vastaan maksullisena biojätteenä. Omenoista peritään kahdeksan euroa per 240 litraa.

Ampparit pois jäteastiasta ja kansi kiinni

Loppukesän aikana on monia jäteastioita jouduttu jättämään tyhjentämättä ympärillä pörräävien ampiaisten takia. Jätekuljettaja saa herkästi ravistelusta kiukustuneiden ampiaisten parven kimppuunsa, varsinkin jos pesä sijaitsee jäteastiassa. Tästä syystä astia jää tyhjentämättä ampiaispesän takia.
”Jäteastian ympärillä parveilevat ampiaiset voivat pistää jätekuljettajaa ja aiheuttaa vakaviakin seurauksia. Joten ampiaispesä pitää hävittää astiasta ennen seuraavaa tyhjennyskertaa”, kertoo Salo.
Miten sitten välttää ampiaisten pesiminen jäteastiaan? Varmaa keinoa ei ole tiedossa, mutta ainakin tiedetään, että ruoka, varsinkin makea sellainen houkuttaa ampiaisia. Esimerkiksi juuri ne omenat.
”Yksi tärkeä asia on, että jäteastian kansi tulee pitää kiinni. Jätekuljettajat ovat havainneet kesän aikana ilmiötä, että joillain kiinteistöillä jäteastia on saatettu jopa pönkittää auki jollain konstilla”, ihmettelee Salo.
Se ei hänestä kuitenkaan ole hyvä idea jo hygieniasyistäkään, eikä myöskään ampiaisten pesäntekoinnostuksen kannalta. Ohje on pikemminkin, että jäteastian kansi tulee pitää kiinni ja huolehtia siitä, että se ei jää auki esimerkiksi pursuavien jätteiden takia.

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Oona Salo, puh. 040 6415668