Syksyn pihatyöt haravointeineen ovat käynnissä, mikä näkyy myös Lakeuden Etapin jäteasemilla ja RE-pisteellä vilkkaana asiointina. Pihojen ja puutarhojen talvikuntoon raaputtaminen ja trimmaaminen tuottavat risuja ja haravointijätteitä, mitkä voi kotitalouksista viedä jäteasemille maksutta ja ilman eräkokorajoituksia.

Etappi ottaa kaikilla 10 jäteasemallaan kahdeksan kunnan alueella ja Seinäjoen RE-pisteellä maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet.

”Haravointijätteet kannattaa laittaa peräkärryn pohjalle, risut niiden päälle ja sitoa sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa ja on myös helppo purkaa jäteasemalla”, neuvoo Etapin ympäristökouluttaja Terhi Romakkaniemi.

Mukaan voi ottaa esimerkiksi talikon, jolla purkaminen sujuu helposti. Mikäli kuljettaa haravointijätteitä muovisäkeissä, säkit tulee itse tyhjentää jäteasemalla niille varattuun paikkaan. Risut lajitellaan omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa, josta ne toimitetaan käsittelyyn.
Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin, kuten puutarhamultaan. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.

Risuralli käy vilkkaana

Romakkaniemen mukaan risujen ja haravointijätteiden vastaanotto on suosittu maksuton palvelu jäteasemilla, joten jäteasemien vastaanotossa onkin vilkasta näin syksyisin ja myös kevätaikaan.
Viime vuonna risuja vastaanotettiin reilut 3200 tonnia eli yli 3 miljoonaa kiloa. Haravointijätteitä kuntien asukkaat toivat jäteasemille noin 2100 tonnia, mikä tekee noin kaksi miljoonaa kiloa.

Risuiksi määritellään puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puiden rungot. Haravointijätteitä ovat erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet.

Kannot ja juurakot eivät kuulu risuihin, vaan ne otetaan maksullisena jätteenä vastaan Etapin jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella. Haravointijäte ei saa sisältää myöskään vieraslajeja, vaan ne on hävitettävä poltettavana jätteenä.

Avopoltto on asemakaava-alueella kiellettyä

Haravointijätteet voi myös kompostoida kotikiinteistöllä. Puhtaita risuja voi itse polttaa kiinteistön tulipesässä. Risuja ja haravointijätteitä ei saa kipata metsään, koska ne luokitellaan jätteeksi. Niitä ei myöskään saa polttaa missä vaan.

”Haja-asutusalueella voi omalla pihalla myös itse polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia ulkona”, Romakkaniemi kertoo.

Risujen ja haravointijätteiden avopoltto on Lakeuden jätelautakunnan jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä asemakaava-alueella. Savuhaittaa ei saa aiheuttaa missään, myöskään haja-asutusalueella.