Lakeuden Etapilla on maksuton vastaanotto risuille ja haravointijätteille kaikilla jäteasemillaan

On taas aika risujen ja haravointien

Lakeuden Etapilla on maksuton vastaanotto risuille ja haravointijätteille kaikilla jäteasemillaan toimialueensa kunnissa

Syksy on tullut ja pihojen kunnostus haravointeineen on päässyt vauhtiin. Ahkerien raaputtajien pihoissa syntyvät risukasat ja haravointijätteet voi viedä jäteasemalle maksutta ja ilman eräkokorajoituksia.
Lakeuden Etappi ottaa kaikilla 11 jäteasemallaan maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet.
Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin, kuten puutarhamultaan. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.
”Jäteasemalla asioidessa haravointijätteet kannattaa pakata peräkärryn pohjalle, risut päälle ja sitoa sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa ja on myös helppo purkaa”, neuvoo jäteneuvoja Oona Salo Lakeuden Etapista. Mikäli haravointijätteitä vie jäteasemalle muovisäkeissä, säkit tulee tyhjentää itse jäteasemalla ja laittaa säkit niille varattuun paikkaan.
On hyvä ottaa mukaan esimerkiksi talikko, jolla purkaminen sujuu mukavasti. Risut lajitellaan jäteasemalla omaan kekoonsa ja haravointijätteet omaansa.

Asemakaava-alueella avopoltto kiellettyä

”Risuja voi myös itse polttaa kiinteistön tulipesässä, jos sellaiseen on mahdollisuus. Haravointijätteet voi myös kompostoida kotikiinteistöllä”, Salo toteaa.
Haja-asutusalueella voi omalla kiinteistöllä myös itse polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia ulkona.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että risujen ja haravointijätteiden avopoltto on jätehuoltomääräysten mukaan kiellettyä asemakaava-alueella. Savuhaittaa ei saa aiheuttaa missään, myöskään haja-asutusalueella.

Suosittu palvelu jäteasemilla

Kuntalaiset osaavat risujen ja haravointien vastaanottopalvelua hyvin käyttääkin, sillä viime vuonna risuja vastaanotettiin yli 2000 tonnia eli yli kaksi miljoonaa kiloa. Haravointijätteitä kuntien asukkaat toivat jäteasemille jopa reilut 3100 tonnia.
”Risuiksi määritellään puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puut. Haravointijätteitä ovat erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet”, Salo opastaa.
Kannot ja juurakot eivät kuulu risuihin ja haravointijätteisiin, vaan ne otetaan maksullisena jätteenä vastaan jätehuoltokeskuksessa Ilmajoella.

 

 Lisätietoja: Lakeuden Etappi Oy, jäteneuvoja Oona Salo puh. 040 6415668