Tämän päivän ekologinen ihminen antaa joululahjaksi aineettoman lahjan, käyttää kääreenä sanomalehteä ja vie haudalle kestävän lyhdyn kynttilällä.

Vietä vähäjätteisempää joulua

– anna lahjaksi jotain muuta

Mitä antaa kenellekin lahjaksi? Siinä monen joka-jouluinen pulma. Ratkaisu löytyy kuitenkin helposti lähestymällä asiaa nykyaikaisesti. Tämän päivän ekologinen ihminen antaa joululahjaksi aineettoman lahjan kuten palvelun tai elämyksen. Näin vähennetään jätteitä ja tuetaan samalla oman lähiseudun työllisyyttä.

Jätteitä kertyy jouluna paljon, mikä näkyy jätehuollossa kautta maan. Ei siis ole yhdentekevää ostaako tavaroita, jotka on pakattu moneen kertaan tai kantaako hautausmaalle muovikynttilöitä, joista jää kasat muovikuoria.
Lahjaksi voi yhtä hyvin antaa lahjakortin hierojalle, kampaajalle, kauneushoitolaan, teatteriin tai vaikka kuntosalille. Haudoilla voi käyttää kestävää lyhtyä tavallisella kynttilällä.

”Läheisilleen voi antaa myös itse tekemänsä leivonnaisen, käsityön tai oman työn lahjakortin. Lapsenvahtiapu tai muu palvelu sellaista tarvitsevalle ei ole turha, niin kuin tavara kaupan hyllyltä voi hyvinkin olla”, sanoo jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti Lakeuden Etapista. Palvelun voi antaa sellaisellekin henkilölle, jolla on jo kaikkea.

Yksi nykyaikainen tapa on myös hyväntekeväisyyslahja eri järjestöjen kautta, jolloin lahjan saakin joku sitä kipeämmin tarvitseva.

 Kierrättämällä säästät luonnonvaroja

 Ostettaessa tavaraa kannattaa ostaa kunnolla tehtyä ja kestävää sekä suosia suomalaista ja lähituotteita. Tämäkin on paitsi ekologista, myös työllistävää. Lahjojen paketoinnissa voi käyttää vaihtoehtoja värikkäälle kierrätyskelvottomalle joulupaperille, mikä kuuluu lajitella kodin poltettavan jätteen astiaan.

”Ympäristöystävällisempää ja persoonallisempaa on valita uudelleen käytettävä pakkaus, kääriä lahja sanomalehteen, tai käyttää kestävää laatikkoa lahjan kääreenä, mikä voi jäädä toiseen käyttöön juhlan jälkeen”, Juntti neuvoo.

Jätettä jouluna kuitenkin syntyy, enemmän tai vähemmän. Ympäristötietoinen kansalainen osaa kuitenkin lajitella jätteet oikein, jolloin niiden ympäristöhaitat ovat vähäisemmät. Kun jätteet lajitellaan ohjeiden ja jätehuoltomääräysten mukaisesti, päätyvät ne kierrätykseen ja uudelleen tuotantoon tai energiaksi. Kierrättämällä tavaroiden raaka-aineet uudelleen tuotantoon säästetään luonnonvaroja, joiden käyttö kuluttaa aina ympäristöä.

Ruokajätteen määrää voi vähentää ostamalla ja laittamalla ruokaa vain sen verran, kuin sitä syödään, sekä pakastamalla ylimääräinen ruoka myöhempää käyttöä varten. Hyvä suunnittelu auttaa tässä asiassa.
Joulusiivouksia tehdessä ja kaappeja läpi käydessä voi joulumieltä hankkia myös muistamalla vähävaraisia, joille voi olla hyötyä itselle tarpeettomiksi jääneistä vaatteista ja tavaroista. Itselle tarpeettomat tavarat ja tekstiilit voi toimittaa kierrätykseen kirpputoreille. Esimerkiksi Seinäjoella toimiva Kaks´kättä -työpaja ottaa vastaan hyvälaatuista vaatetta, tekstiiliä ja tavaraa hyväntekeväisyyteen toimitettavaksi.

Tästä osoitteesta löytyy runsaasti vinkkejä vaihtoehtoiseksi joululahjaksi: www.annajotainmuuta.fi 

Lisätietoja: Lakeuden Etappi, jäteneuvoja Hanna-Leena Juntti, puh. 040 641 5668