Miten hoidan jätteet vapaa-ajan kiinteistöllä?

Miten hoidan jätteet vapaa-ajan kiinteistöllä?

Vinkkejä kesäasukkaille jätehuollon järjestämiseen

Jätettä syntyy aina siellä missä asutaan ja siitä syystä jätehuoltokin on kiinteistökohtaista. Vapaa-ajalla käytössä olevalla kiinteistöllä jätehuolto kannattaa järjestää kerralla kuntoon niin, että arki sujuu eikä jätteillä tarvitse päätään vaivata.  
”Helpointa on hankkia kesämökille jäteastia, joko oma tai naapurin kanssa yhteinen kimppa-astia, jos jätettä syntyy vain vähän. Se on myös edullisin tapa jätehuollon järjestämiseksi”, kertoo palvelupäällikkö Anna Mäntylä Lakeuden Etapista.
Oman jäteastian voi mökille ottaa, jos kiinteistö on riittävän leveän ja kantavan tien varressa, jotta jäteautolla pääsee perille. Jäteastian pitää olla jätehuoltomääräysten mukainen, muovinen, pyörällinen ja koneelliseen tyhjennykseen soveltuva.
”Sellainen asia on hyvä tarkistaa jo jäteastiaa hankkiessaan, koska markkinoilla on myös sellaisia jäteastioita, jotka eivät täytä määräyksiä”, Mäntylä neuvoo.

Roskapussit aluekeräyspisteelle

Lakeuden Etappi on järjestänyt vapaa-ajan kiinteistöille jätteen vastaanoton aluekeräyspisteille vilkkaimman lomakauden ajaksi. Aluekeräyspisteet asennetaan Etapin toimialueelle toukokuun alussa ja ne ovat käytössä syyskuun loppuun asti. Pisteiden sijainnin voi tarkistaa Etapin nettisivuilta. Aluekeräyspisteiden käytöstä peritään kausimaksu.
”Aluekeräyspisteelle voi viedä asumisessa syntyvää poltettavaa jätettä eli ne roskapussit tiskipöydän alta, joista on lajiteltu erikseen vaaralliset ja kierrätettävät jätteet”, Mäntylä tarkentaa.
Isokokoiset jätteet, kuten huonekalut ja kodinkoneet tulee toimittaa jäteasemalle, samoin isommat jäte-erät, esimerkiksi rakennusjätteet. Myös kierrätettävät jätteet tulee toimittaa jäteasemalle. Jäteasemat palvelevat Etapin toimialueella jokaisessa kunnassa.
Kesäasukkaatkin voivat viedä ekopisteille lasi- ja metallipakkaukset, joillekin Ringin pisteille myös puhtaat muovi- ja kartonkipakkaukset. Vapaa-ajan kiinteistöistä peritään ekomaksua 12,90 euroa vuodessa, joten kannattaa myös käyttää jätehuollon palveluja.
Kodin poltettava jäte hyödynnetään energiana jätevoimalassa. Siksi Mäntylän mielestä onkin tärkeää noudattaa lajitteluohjeita ja laittaa jäteastiaan vain sellaista jätettä, mikä soveltuu jätevoimalassa poltettavaksi.
Lajitteluohjeet löytyvät Etapin nettisivuilta.

Jäteasema vaihtoehtona

Kesäasukkaat voivat vaihtoehtoisesti toimittaa roskapussit mökiltä jäteasemalle aluekeräyspistemaksua vastaan, jos aluekeräyspisteitä ei alueella ole tai lähin piste on kauempana kiinteistöltä kuin jäteasema. Tässä tapauksessa kiinteistön haltijan tulee anoa lupaa Lakeuden jätelautakunnalta. 

Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle: 

1. Hanki oma jäteastia, jos kiinteistölle pääsee jäteautolla. Ilmoita asiasta Etapille.
Tai perusta jätekimppa naapurin kanssa, jos jätettä syntyy vain vähän. Säästät kustannuksissa jakamalla maksun.
2. Lajittele jätteet lajitteluohjeiden mukaisesti. 
3. Vie suuremmat jäte-erät, kuten huonekalut, remonttijätteet ja kodinkoneet jäteasemalle.
4. Vie kierrätettävät pakkausjätteet ekopisteelle tai jäteasemalle, ja muut kierrätettävät jätteet jäteasemalle lajitteluohjeiden mukaisesti.
5. Vie vaaralliset jätteet, kuten paristot, akut, maalit, kestopuu ja öljyt jäteasemalle.
6. Jos myyt tai ostat mökin, ilmoita asiasta Etapin asiakaspalveluun: OmaEtappi.com -palvelun kautta, sähköpostitse: asiakaspalvelu@etappi.com tai puhelimitse, jotta jätelasku lähtee oikeaan osoitteeseen.
7. Älä ole vapaamatkustaja – jos käytät aluekeräyspistettä, maksa aluekeräyspistemaksu.

 Lisätietoja: Lakeuden Etappi, palvelupäällikkö Anna Mäntylä puh. 040 582 7983