Kotitalouksien käytöstä poistettujen tekstiilien maksuton erilliskeräys alkaa vuoden alussa alueellisena keräyksenä Etapin kaikilla 10 jäteasemalla ja RE-pisteellä. Pian kotitalouksien käyttökelvottomia, mutta puhtaita ja kuivia vaatteita ja kodintekstiilejä voi siis viedä materiaalina kierrätettäväksi Etapille. Taustalla on uusi jätelaki, joka velvoittaa järjestämään keräyksen. Keräys katetaan ekomaksuilla.
”Poistotekstiilin keräykseen kuuluvat puhtaat ja kuivat, mutta käyttökelvottomat, esimerkiksi rikkinäiset vaatteet ja tekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat”, kertoo Etapin ympäristökouluttaja Terhi Romakkaniemi.
Ensisijaisesti ehjät, puhtaat ja edelleen käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa hänen mukaansa vielä kirpputorille tai lahjoituksiin.

Ei likaisia, kierrätyskelvottomia materiaaleja tai alusvaatteita

Poistotekstiilin keräykseen ei Romakkaniemen mukaan saa laittaa huonokuntoisia tekstiilejä, kuten likaisia, haisevia, kosteita, homeisia tai tuholaisia sisältäviä tekstiilejä.
”Keräykseen ei myöskään oteta sellaisia tuotteita, jotka eivät ole kierrätettävissä materiaalina, sellaiset tekstiilit tulee edelleen laittaa poltettavaan jätteeseen, kun ne ovat tulleet tiensä päähän”, Romakkaniemi tähdentää.
Poltettavaan jätteeseen kuuluvat käyttökelvottomat kengät, asusteet, alusvaatteet, sukat ja sukkahousut. Myöskään matot, tyynyt, peitot ja pehmolelut eivät ole kierrätettävää tekstiiliä elinkaarensa päässä.

Mitä poistotekstiileille tapahtuu?

Kuntien jäteyhtiöt kuten Lakeuden Etappi järjestävät kotitalouksien poistotekstiilien keräyksen ja esilajittelun. Esilajittelussa väärin lajitellut ja kierrätyskelvottomat tekstiilit erotellaan. Kierrätyskelpoinen materiaali kuljetetaan Turkuun Lounais-Suomen poistotekstiililaitokseen materiaalin mukaan lajiteltavaksi ja sieltä edelleen jatkokäsittelyyn Paimion kiertotalouslaitokseen, jossa siitä tehdään uusiokuitua teollisuuden käyttöön. Lopputuotteena voidaan valmistaa esimerkiksi lankoja, kankaita, eritysmateriaaleja, akustiikkalevyjä ja komposiitteja.

Poistotekstiilin lajitteluohjeet