Lahjat voi pakata vaikka sanoma- tai aikakausilehden sivuista taiteltuihin pusseihin.

Joulun ja vuodenvaihteen juhlakausi on parhaillaan suunnitteilla, mietitään joulun viettoa ja lahjoja. Joulua voi juhlia myös kestävällä tavalla, kun käyttää vähän kekseliäisyyttä. Korona-aika on tuonut monille enemmän aikaa olla kotona, jolloin ehtii paremmin esimerkiksi valmistaa itse lahjoja, koristeita tai ruokaa.
”Kestävällä tavalla juhliminen tarkoittaa sitä, että juhlitaan ekologisesti ja ympäristövastuullisesti. Tähän aikaan vuodesta kulutus lisääntyy, kun on blackfridayviikot ja shoppaillaan joulua varten Me Etapissa kannustamme kuitenkin miettimään, tarvitseeko aina ostaa uutta vai voisiko vanhaa korjata ja antaa lahjaksi elämyksiä tai palveluja eikä krääsää ja tavaraa”, kertoo ympäristökouluttaja Oona Ollila Lakeuden Etapista.
Minkälaisia neuvoja sitten olisi lahjan hankintaan kestävällä periaatteella, mikä olisi kestävää ja trendikästä? Ollila kehottaa miettimään aina ensin lahjan saajaa, mistä hän pitää, mitä hän harrastaa ja tarvitsee.
”Lahja kannattaa valita saajan mukaan, jotta se on mieluinen, se säilytetään tai sitä käytetään. Lahjakortti sen saajan omiin tarpeisiin on aina hyvä vaihtoehto, esimerkiksi hierontaan, kasvohoitoon tai harrastukseen”, Ollila opastaa. Myös tavaralahjaksi hänen mielestään on parempi antaa lahjakortti tiettyyn liikkeeseen kaverille tai läheiselle. Tällöin lahjan saaja voi itse valita haluamansa, eikä se niin helposti jää käyttämättä.
”Aina voi myös tehdä itse, askarrella vaikka kierrätysmateriaaleista tai leipoa. Ne ovat aina kivoja lahjoja kenelle tahansa”, Ollila vinkkaa.

Vältä hävikkiä ja lajittele oikein

Herkut kuuluvat aina juhlaan, se on selvää, mutta hyvin suunnittelemalla pystyy välttämään ruokahävikkiä. Ollila neuvoo laskemaan syöjien määrän ja arvioimaan ruoan kulutusta ja antamaan vaikka vieraille mukaan yli jäänyttä ruokaa, jotta se ei pääse pilaantumaan.
”Suosi suomalaista ja lähituotteita, pakasta ja tee hävikkiruokaa tähteistä. Ohjeita löytyy moneen lähtöön”, kehottaa Ollila. Hän lisää, että ekologinen juhlija käyttää luonnollisesti kestoastioita, eikä kertakäyttöisiä.
Joulukoristeita kannattaa Ollilan mukaan askarrella itse tai ostaa kestäviä, joita voi käyttää pitkään uudelleen. Myös kynttilän voi valita ekologisesti suosimalla joutsenmerkittyä steariinikynttilää tai led-kynttilää. Myös haudoilla paras valinta on ledi tai oikea kynttilä lyhdyn sisällä kertakäyttöisen muovikuorisen sijasta. Mikäli käyttää lediä tai kertakäyttökynttilää, pitää muistaa hakea ne pois käytön jälkeen.
”Kestävän periaatteen mukaisesti jätteen vähentäminen on ensisijainen asia, sitten kestävät valinnat ja lopulta syntyvien jätteiden oikea lajittelu lajitteluohjeiden mukaisesti. Jotta raaka-aineet saadaan kiertoon ja poltettava jäte energiana hyödynnettäväksi”, kiteyttää Oona Ollila.

Katso joulun jätteiden lajitteluohjeet

 

Lisätietoja: Oona Ollila, ympäristökouluttaja, Lakeuden Etappi, puh. 040 641 5668